Перейти до основного вмісту

Korbut Travel

Природній туризм

Екскурсія природним ландшафтом 

    «Марганец Туристический» запрошує на екскурсію. Ми відвідаємо урочище білих тополь, побачимо велетенську Марївську вербу та березову рощу. Крім того, пройдемося берегами річок: Кам’янка, Томаківка, Обиток, Грушівка, Прогній, Ревунча, Ревун і Речіще. Відвідаємо балки: Отченашівську, Кам’янку, Грушівку, Чернишівку, Просяну та Бурякову.

Урочище білих тополь "Розсоха"


    «На березі Каховського моря поблизу міста Марганця в урочищі Розсоха під охорону закону взято невеликий масив штучного лісу "Білі тополі ". Він цінний не тільки, як пам'ять про першу післявоєнну весну, а перш за все тим, що ця ділянка створена із швидкозростаючої породи білої тополі.

    Середня висота дерев - 25 метрів, діаметр стовбурів - найменш 30 сантиметрів. У степовій зоні України білі тополі представляють велику біологічну цінність, як рідкісна порода дерев. Саме тому, дбайливе збереження цього лісового масиву важливо не тільки в пізнавальних, а й у наукових цілях". "ДНІПРОПЕТРОВЩИНА ЗАПОВІДНА", ПЕТРЕНКО В.М. 1980 рік.

Координати: 47°37'15.6"N 34°36'21.5"E

Мар’ївська верба


    Діаметр дерева дорівнює 5,5м. Вік рослини суперечливий, але не менш 100 років.

Координати: 47°36'49.4"N 34°37'11.7"E


Річки


    На території м. Марганця протікають річки: Кам’янка, Томаківка, Топила, Обиток, Грушівка, Прогній, Ревунча (як ще називають Бистрік) та Ревун і Речіще. Усі ці річки впадають до Каховського водосховища.


Балки 

В нашому краї багато балок: Отченашівська, Просяна, Кам’янка, Грушівка, Чернишівка та Бурякова.


    Є народна поговірка - «Де байрак – там і козак». За легендою балку Отченашівська було названо на честь козака Отченашко, який у балці стояв зимівником. Також існує версія, що Отченашівську балку назвали саме так тому, що балка була занадто крутою і шахтарі ідучи на роботу, зупинялися і молилися Богу. Під час вивчення історії Запорізького краю, відомий вчений, історик та публіцист Дмитро Яворницький виявив у зазначеній балці пошкоджений кулями хрест.

Марганец Туристический" в соціальних мережах:

Facebook - https://www.facebook.com/groups/mn.tour
Блог - https://mn-tour.blogspot.com

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карты: Екатеринославская губерния, Дикое поле, Великий Луг, город Марганец

В этом разделе Вы найдете старинные карты Дикого поля (Loca Desertra), Великого Луга, Днепровских порогов, Екатеринославской губернии и современные карты Запорожской и Днепропетровской области.  Дикое поле Дикое поле  1648г.

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА      Територія сучасного міста Марганця зберігає пам’ять про славне запорозьке козацтво, адже саме тут колись знаходилася перша запорозька Січ – Томаківська.      Запорозьке козацтво – унікальне явище в історії Європи. Козаки звалися запорозькими від того, що мешкали на території Запорожжя (це сучасна Дніпропетровщина, Донеччина і Кіровоградщина). На найбільшій українській річці Дніпро, ближче до півдня країни, були великі пороги. Тоді Дніпровські пороги вважалися одним з нерукотворних чудес світу. Територія, що знаходилася за цими порогами, називалася ЗАПОРОЖЖЯМ. А козаки, які там перебували називали себе запорозькими, тобто такими, що знаходились на території за порогами. Тому варто розрізняти поняття – запорозький і запорізький. Запорозький – це той, що стосується історичного регіону Запорожжя. А запорізький – це сучасне означення, що позначає відношення до міста Запоріжжя (отримало місто таку назву лише в 1921 році).      Через те, що к

Великий Луг Запорожский

Великий Луг - историческое название местности, огромных речных плавней, размещавшихся в XVI веке - XVIII веке ниже порогов на левом берегу реки Днепра между Днепром и его левым притоком Конкой, по которой в XVIII веке проходила граница с Крымским ханством. Вся эта местность принадлежала Запорожской Сечи. С Великим Лугом нередко отождествлялось все Запорожье. На Великом Лугу казаки пасли домашний скот, в случае грозившей опасности находили в здешних плавнях и зарослях укрытие. Поэтому Великий Луг был для казаков символом безопасности и воли. В песнях его называли «Отцом (укр. Батько)»: « Ой Січ — мати, а Великий Луг — батько, Що в Лузі заробити, то в Січі пропити ».