Перейти до основного вмісту

Korbut Travel

Створення лісопарку "ВЕЛИКИЙ ЛУГ ЗАПОРОЗЬКИЙ" у місті Марганці Дніпропетровської області

Завдяки реалізації даного проекту, Великий Луг Запорозький знову прогримить славою часів запорозьких козаків, що послужить розвитку внутрішнього туризму.
Історична довідка

Великий Луг - історична назва місцевості, величезних річкових плавнів, які розміщувалися в XVI - XVIII ст. нижче порогів на лівому березі річки Дніпра, між Дніпром і його лівою притокою Конкою, по якій в XVIII столітті проходив кордон з Кримським ханством. Вся ця місцевість належала Запорозькій Січі. З Великим Лугом нерідко ототожнювалося все Запорожжя (не плутайте із сучасним містом Запоріжжя). У піснях його називали «Батьком»:

«Ой Січ - мати, а Великий Луг - батько,
Що в Лузі заробити, то в Січі пропити».

Річка Ревун серед лісних масивів 


Лісопарк "ВЕЛИКИЙ ЛУГ ЗАПОРОЗЬКИЙ"
Чому Запорозький? Бо за дніпровими порогами!

Товариство "Марганець Туристичний" обрало саме цю ділянку через низку причин. Місцевість, де планується створення лісопарку, на нашу думку, має величезний туристичний потенціал. Ділянка знаходиться в місті Марганці, на околиці старовинного селища Мар'ївка, якому вже понад 250 років. Зі сторони міста Марганця, якщо поглянути з висоти пташиного польоту, то від початку майбутнього лісопарку розпочинаються унікальні залишки Великого Лугу. Вширшки територію розподіляє вигнутий, неначе змія, автошлях, який прямує до дамби №4 Каховського водосховища, що збудовано в 1956 р. Саме цими водами затоплена основна частина Великого Лугу.

Позначена територія майбутнього лісопарку «Великий Луг»

На місці майбутнього лісопарку ростуть старовинні дерева: тополі та верби. Деяким з них вже понад сто років. Одна із мар’ївських верб є справжнім природним дивом нашого регіону, в обхваті стовбура вона сягає 5 м 45 см.

Сергій Ігнатенко біля Мар'ївської верби

На унікальних залишках Великого Лугу є можливість розвивати різноманітні напрямки туризму: кемпінг, сплав на байдарках, велотуризм, пішохідний туризм, рибалка й інші напрямки.

Яна Ткаченко  в подрожі з картою  Великого Лугу.

Більш-менш розвинена інфраструктура 

Від центра міста Марганця до лісопарку відстань складає два кілометри. Поруч із лісопарком пролягає автошлях Т0435, сполучення - приміський автобус. У Мар'ївці лише за 100 метрів від лісопарку знаходиться зупинка та за 270 метрів - продуктовий магазин. До майбутнього лісопарку можна легко дістатися автівкою, автобусом, велосипедом або пішки.

Лісопарк буде цікавим

У першу чергу, ця територія стане місцем відпочинку для місцевих жителів, також для школярів, студентів, туристів. Крім того, для молодят, які вже традиційно прямують автошляхом Т0435 до Каховської водойми, минаючі лісопарк. Враховуючи створення гарних краєвидів, це місце стане для всіх приємною гео- та фотолокацією.

Цікавинки поблизу лісопарку

Поблизу лісопарку географічно розташовано багато цікавих місцин: Томаківська Січ; урочище білих тополь "Розсоха"; Мар'ївський затоплений кар'єр; плавні; Каховське водосховище; річка Річище та Ревун; кафе "Причал"; комплекс насосної станції початку XIXст.; природний заказник "Грушівка"; декілька курганів та природні мальовничі балки.

Що собою являють залишки Великого Лугу в наші часи?

Це лісові масиви, урочища з річками, протоками та балками, за якими наглядає Марганецьке лісове господарство. На унікальних залишках Великого Лугу збереглись різні види дерев: дуб, в'яз, верба, дика груша, тополя та інші. Також існує урочище білих тополь "Розсоха", які було висаджено після Другої світової війни. Урочище входить до Червоної книги Дніпропетровської області.

Автор фото - Володимир Строганов

Частково збереглися і русла річок: Ревун, рукав Річища, Прогной, Грушівка (або Сірківка) та Томаківка. Всі ці річки вже не функціонують як раніше через людське втручання в природу.

Із тваринного світу найчастіше в плавневих масивах можна зустріти зайців, лисиць, фазанів, куниць. Років двадцять тому можна було натрапити на диких кабанів та косуль. У наш час велика рідкість зустрітися з цими тваринами, але вони збереглися в цій місцевості й до сьогодні.
У річках водиться різноманітна риба: щука, золотий линок, красноперка, карась, окунь, кажуть, що раніше водилися й соми. На залишках Великого Лугу є чимало черепах та вужів. 

Природа потребує захисту, тому доцільно в майбутньому на унікальних залишках Великого Лугу створити національний заповідник.

Володимир Кононович Савенко і Мар'ян Корбут
Місцеві жителі, особливо старожили, і до теперішнього часу називають цю місцину «плавні», бо до затоплення тут були стрімкі річки, які заливали всю низинну місцевість. Наші плавні були схожі на ліси Амазонки, багато селян будували собі дерев'яні човни та блукали серед величезного лісу на рибалку або в гості до сусіднього села.

Важливість збереження унікальних залишків Великого Лугу

Нам безумовно пощастило, що були краєзнавці, картографи, історики та вчені в різні часи, які відвідували наш край. Серед них були: Еріх Лясота - австрійський дипломат, військовий діяч і мандрівник; Гійом Левассер де Боплан - французький військовий інженер і картограф; Дмитро Іванович Яворницький - історик, археолог та вчений; Адріан Феофанович Кащенко - український письменник; Олександр Петрович Довженко - кінорежисер, письменник, кінодраматург.

Ці люди займались картографією, дослідженням історії, ними написано багато праць, до яких ми з вами маємо зараз доступ. Олександр Довженко зняв фільм перед затопленням Каховського водосховища "Поема про море". У фільмі показано, що для будівництва Каховської гідроелектростанції необхідно затопити велику кількість українських сіл. Розставання із рідними місцями, навіть в ім'я великого майбутнього, стає для людей справжньою трагедією.

Виховання патріотизму та командного духу

Учасники товариства "Марганець Туристичний" вважають, що створення лісопарку, а в майбутньому й національного заповідника, сприятиме розвитку любові до рідного краю, формуватиме належне ставлення до природи, а також гордість за природні скарби України. Також на території лісопарку добре було б проводити для школярів уроки з історії рідного краю, спортивні змагання, квести тощо.

Проект потребує плідної співпраці, тому сподіваємося на підтримку активістів, місцевих жителів та влади міста Марганця.

Нагадуємо, що в 2019 році товариство "Марганець Туристичний" взяло участь в обласному проєкті "Невідома Дніпропетровщина", ініціатором якого виступили «ЖІНКИ плюс / WOMEN plus». Ми подали туристичний проєкт від Мировскої ОТГ під назвою «Залишками Великого Лугу». Де цей проєкт посів перше місце в Дніпропетровській області як кращий туристичний проєкт.

Фото на згадку

Товариство "Марганець Туристичний" прийняло рішення розділити створення лісопарку на три основних етапи. Перший з яких вже розпочато.
1. Волонтерські роботи, збір народних коштів на закупівлю і встановлення об'єктів.

МЕТА: висадка молодих дерев, встановлення інформаційного щита "ВЕЛИКИЙ ЛУГ" і тину в українському старовинному стилі з глечиками.

(Кожен бажаючий може відвідати наше місто і підтримати проект або фізично, або матеріально).

2. Розробка проєкту та залучення фінансових коштів з Марганецького міського бюджету.

МЕТА: придбання артоб'єктів в українському автентичному стилі. Створення музею під відкритим небом з кам'яних знарядь землеробства минулого століття.

3. Розробка 3-D проекту і залучення фінансових коштів з Дніпропетровського обласного бюджету.

МЕТА: розробка 3-D проекту майбутнього лісопарку, де територія буде розподілена на чотири частини: ботанічний сад, дитячий та спортивний майданчики і зона відпочинку. На території необхідно прокласти кам'яні доріжки, встановити лавочки і камери відеоспостереження.

Кожен бажаючий може підтримати ідею фізично або матеріально.

Номер карти 5168 7573 8362 7322 - Мар'ян Корбут

Також Ви можете зв'язатися з нами

по тел .:

+ 380 68 98 97 643

+380 66 01 57 683

"Марганець Туристичний" в соціальних мережах:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карты: Екатеринославская губерния, Дикое поле, Великий Луг, город Марганец

В этом разделе Вы найдете старинные карты Дикого поля (Loca Desertra), Великого Луга, Днепровских порогов, Екатеринославской губернии и современные карты Запорожской и Днепропетровской области.  Дикое поле Дикое поле  1648г.

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА      Територія сучасного міста Марганця зберігає пам’ять про славне запорозьке козацтво, адже саме тут колись знаходилася перша запорозька Січ – Томаківська.      Запорозьке козацтво – унікальне явище в історії Європи. Козаки звалися запорозькими від того, що мешкали на території Запорожжя (це сучасна Дніпропетровщина, Донеччина і Кіровоградщина). На найбільшій українській річці Дніпро, ближче до півдня країни, були великі пороги. Тоді Дніпровські пороги вважалися одним з нерукотворних чудес світу. Територія, що знаходилася за цими порогами, називалася ЗАПОРОЖЖЯМ. А козаки, які там перебували називали себе запорозькими, тобто такими, що знаходились на території за порогами. Тому варто розрізняти поняття – запорозький і запорізький. Запорозький – це той, що стосується історичного регіону Запорожжя. А запорізький – це сучасне означення, що позначає відношення до міста Запоріжжя (отримало місто таку назву лише в 1921 році).      Через те, що к

Великий Луг Запорожский

Великий Луг - историческое название местности, огромных речных плавней, размещавшихся в XVI веке - XVIII веке ниже порогов на левом берегу реки Днепра между Днепром и его левым притоком Конкой, по которой в XVIII веке проходила граница с Крымским ханством. Вся эта местность принадлежала Запорожской Сечи. С Великим Лугом нередко отождествлялось все Запорожье. На Великом Лугу казаки пасли домашний скот, в случае грозившей опасности находили в здешних плавнях и зарослях укрытие. Поэтому Великий Луг был для казаков символом безопасности и воли. В песнях его называли «Отцом (укр. Батько)»: « Ой Січ — мати, а Великий Луг — батько, Що в Лузі заробити, то в Січі пропити ».