Перейти до основного вмісту

Korbut Travel

Заломи - «ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ ВИЩЕТАРАСІВКИ» 2023р.

«Заломи? Та хто із тарасівців про них не чув і не знає?! Хіба що діти не знають. А люди старшого покоління всі там бували. Адже це улюблене місце для відпочинку. Місце живописне, приваблювало й приваблює відпочиваючих своєю красою. Та й знаходяться Заломи на березі Каховського моря. А колись там протікав Дніпро. Чудовий краєвид відкривається тим, хто захотів відпочити з друзями чи в колі сім’ї. Кажуть старожили, що в селі живе легенда, пов’язана із засновником села козаком Тарасом та його побратимами з Великого Лугу.

Заломи

Любили козаки відпочивати в Заломах, пили, гуляли, танцювали, побратима-Тараса розвеселяли.То, кажуть, через це Заломи ще називають Тарасовим Гульбищем».

Зі спогадів Кузькіної Раїси Яківни, яка проживає в с. Вищетарасівці на вул. Лікарняній, 6.

ЗАЛОМИ

На правім березі Дніпра
Здаля видніється гора,
А біля неї на осонні
Розкинулись старі Заломи.
Легенда поміж нас живе,
В давно минуле кличе, зве,
Малює в збудженій уяві
Ті дні давно забуті, славні.
І ожива козак Тарас,
Що заснував село до нас,
На морі видно байдаки,
Пливуть завзяті козаки.
Великий Луг сховавсь за обрій,
Ген позаду курені,
Лунають з вітром навперейми
Веселі реготи й пісні.
Тарас друзяк гарно приймав,
Горілку з медом подавав,
Пили, співали, танцювали,
Чобітьми куряву здіймали.
Тоді Тарас їх зупиняв
І їм такий наказ давав:
- Годі, братове, пил місити,
Пора піску вже наносити.
Із дна Дніпра жовтий пісок
В шапках, пеленах сорочок
Козаки з реготом носили,
Старалися зо всеї сили.
А потім знову всі гуляли,
Тараса добре звеселяли.
З піску, що козаки носили,
Заломів стародавніх схили.

Поезія написана за мотивами легенди «Тарасове Гульбище» учителем української мови і літератури Боровик Г. І.

Джерело: ПРОЄКТ «ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ ВИЩЕТАРАСІВКИ» 2023р.
Керівник проєкту Чаманова Інна Миколаївна, учитель української мови та літератури

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карты: Екатеринославская губерния, Дикое поле, Великий Луг, город Марганец

В этом разделе Вы найдете старинные карты Дикого поля (Loca Desertra), Великого Луга, Днепровских порогов, Екатеринославской губернии и современные карты Запорожской и Днепропетровской области.  Дикое поле Дикое поле  1648г.

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА      Територія сучасного міста Марганця зберігає пам’ять про славне запорозьке козацтво, адже саме тут колись знаходилася перша запорозька Січ – Томаківська.      Запорозьке козацтво – унікальне явище в історії Європи. Козаки звалися запорозькими від того, що мешкали на території Запорожжя (це сучасна Дніпропетровщина, Донеччина і Кіровоградщина). На найбільшій українській річці Дніпро, ближче до півдня країни, були великі пороги. Тоді Дніпровські пороги вважалися одним з нерукотворних чудес світу. Територія, що знаходилася за цими порогами, називалася ЗАПОРОЖЖЯМ. А козаки, які там перебували називали себе запорозькими, тобто такими, що знаходились на території за порогами. Тому варто розрізняти поняття – запорозький і запорізький. Запорозький – це той, що стосується історичного регіону Запорожжя. А запорізький – це сучасне означення, що позначає відношення до міста Запоріжжя (отримало місто таку назву лише в 1921 році).      Через те, що к

Великий Луг Запорожский

Великий Луг - историческое название местности, огромных речных плавней, размещавшихся в XVI веке - XVIII веке ниже порогов на левом берегу реки Днепра между Днепром и его левым притоком Конкой, по которой в XVIII веке проходила граница с Крымским ханством. Вся эта местность принадлежала Запорожской Сечи. С Великим Лугом нередко отождествлялось все Запорожье. На Великом Лугу казаки пасли домашний скот, в случае грозившей опасности находили в здешних плавнях и зарослях укрытие. Поэтому Великий Луг был для казаков символом безопасности и воли. В песнях его называли «Отцом (укр. Батько)»: « Ой Січ — мати, а Великий Луг — батько, Що в Лузі заробити, то в Січі пропити ».