Перейти до основного вмісту

Korbut Travel

Аналог Запорізького дуба – Мар’ївська верба: дерево, що здійснює бажання

Старовинне дерево з особливою енергетикою – і це не про Запорізький дуб...

А чи знаєте Ви, що за 70 км від Запоріжжя є ще одне унікальне дерево. В передмісті Марганця в селищі Мар’ївка росте величезна верба. Дереву вже більше 100 років. Верба просто вражає своєю величчю. В обхваті стовбур дерева – 5 м 45 см (Запорізький дуб має стовбур обхватом 6 м 32 см). Вербу ледве можуть обійняти п'ятеро-шестеро людей. Чи десь ще є така верба?


Росте вона серед інших верб, що є частиною залишків Великого Лугу – історичної назви легендарних річкових плавнів, Вони ніби утворюють природні врата на цю історичну територію та якусь казкову атмосферу.

В Україні найбільш популярним серед визначних дерев є старовинний Запорізький дуб. Але це дерево поступово всихає, на сьогодні жива лише одна гілка. Тому Мар’ївська верба виглядає набагато величніше і захоплююче, а ще вона випромінює сильну чарівну енергію. Хоча через різні буревії деякі гілки верби зламані, але її коріння - досить міцне та масивне, а нові гілки розростаються з новою силою.

Кілька років тому стараннями товариства «Марганець Туристичний» біля верби була впорядкована територія і встановлена позначка про Мар’ївську вербу як природну пам’ятку, яку вже сьогодні потрібно поновити. Туристи залюбки відвідують це дерево та кожного разу дивуються красі й величі верби. В соціальних мережах (#МарьевскаяВерба) можна зустріти пости із враженнями про дивовижну Мар'ївську вербу.

Нещодавно ми з керівником товариства «Марганець Туристичний» Мар’яном Корбутом та місцевим краєзнавцем і журналістом Леонідом Боровиком відвідали цю вербу. Леонід Семенович народився і виріс в Мар’ївці, з самого дитинства він пам’ятає це чарівне дерево. Воно для нього – ніби частинка його душі. Та й всі місцеві інтуїтивно полюбляють цю місцину. Це й не дивно. Адже тут відчувається потужна позитивна енергія. Тут можна легко відчути себе частинкою природи, зануритися в свої думки та отримати відповіді на важливі питання. Біля верби відчуваєш природну гармонію, сповнюєшся натхненням та силами задля реалізації будь-яких задумів.
Дерево має сакральні властивості. Якщо зосередитися, доторкнутися до Мар'ївської верби та з чистим серцем загадати заповітне бажання, то воно неодмінно здійсниться! А тих, хто шкодить дереву та прилеглій місцевості, дерево може і покарати.
Товариством "Марганець Туристичний" започаткований проєкт по відновленню залишків легендарного Великого Лугу, адже його більша частина затоплена водами Каховського водосховища. Активісти вже посадили алею верб, саджанці яких взяті від старовинної верби. Реалізація цього проєкту дозволить відновити колишню запорозьку славу історичної території Великого Лугу, привернути увагу до збереження природної пам'ятки та сприятиме розвитку туристичної галузі. (Більше про це тут.)

Ольга Забенько

"Марганець Туристичний" в соціальних мережах:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карты: Екатеринославская губерния, Дикое поле, Великий Луг, город Марганец

В этом разделе Вы найдете старинные карты Дикого поля (Loca Desertra), Великого Луга, Днепровских порогов, Екатеринославской губернии и современные карты Запорожской и Днепропетровской области.  Дикое поле Дикое поле  1648г.

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА      Територія сучасного міста Марганця зберігає пам’ять про славне запорозьке козацтво, адже саме тут колись знаходилася перша запорозька Січ – Томаківська.      Запорозьке козацтво – унікальне явище в історії Європи. Козаки звалися запорозькими від того, що мешкали на території Запорожжя (це сучасна Дніпропетровщина, Донеччина і Кіровоградщина). На найбільшій українській річці Дніпро, ближче до півдня країни, були великі пороги. Тоді Дніпровські пороги вважалися одним з нерукотворних чудес світу. Територія, що знаходилася за цими порогами, називалася ЗАПОРОЖЖЯМ. А козаки, які там перебували називали себе запорозькими, тобто такими, що знаходились на території за порогами. Тому варто розрізняти поняття – запорозький і запорізький. Запорозький – це той, що стосується історичного регіону Запорожжя. А запорізький – це сучасне означення, що позначає відношення до міста Запоріжжя (отримало місто таку назву лише в 1921 році).      Через те, що к

Великий Луг Запорожский

Великий Луг - историческое название местности, огромных речных плавней, размещавшихся в XVI веке - XVIII веке ниже порогов на левом берегу реки Днепра между Днепром и его левым притоком Конкой, по которой в XVIII веке проходила граница с Крымским ханством. Вся эта местность принадлежала Запорожской Сечи. С Великим Лугом нередко отождествлялось все Запорожье. На Великом Лугу казаки пасли домашний скот, в случае грозившей опасности находили в здешних плавнях и зарослях укрытие. Поэтому Великий Луг был для казаков символом безопасности и воли. В песнях его называли «Отцом (укр. Батько)»: « Ой Січ — мати, а Великий Луг — батько, Що в Лузі заробити, то в Січі пропити ».