Перейти до основного вмісту

Korbut Travel

Балка Бурякова

Учасники товариства "Марганець Туристичний" полюбили балку Бурякову через її вдале географічне розташування, мальовничі круті схили, маленький каньйон та неймовірний панорамний краєвид на місто Марганець!


31 січня 2021 року учасники товариства "Марганець Туристичний" відвідали балку Бурякову, яка розташовується в місті Марганці, в районі Максимівка, неподалік від Підгори.
 
Балка Бурякова взимку
Фотограф - Мар'ян Корбут


Панорама на місто Марганець із балки Бурякової
Фотограф - Мар'ян Корбут та Сергій Клачук

З балки відкривається чудова панорама на Свято-Троїцький храм, що у Городищі, та центр міста Марганця. Тут немов передмістовий оглядовий майданчик. Тільки кав'ярні не вистачає для туристів!

Фотограф - Мар'ян Корбут

Балку перетинає Нікопольська траса. З північного боку від дороги балка Бурякова засипана, висаджені дерева. За трасою на південь балка має стрімкі і глибокі урвища. За словами одного місцевого жителя, раніше тут видобували глину. Трохи нижче балка стає більш пологою і набуває абсолютно природніх рис, нанесених часом. Балка Бурякова в порівнянні з сусідніми балками відносно невелика: в довжину вона становить не більше трьох кілометрів, але глибиною може похвалитися.

Балка Бурякова на карті Шуберта XIX ст.

Треба зауважити, що на мапі Шуберта назви балки немає, а от уже на мапі радянського періоду з'являється назва - Бурякова.

Балка Бурякова на карті радянських часів

Фотограф - Ольга Забенько

Неподалік балки знаходиться Чернишівський лиман, куди і впадає русло балки Бурякової. Місцеві жителі району Підгори, кажуть, що ґрунт вже давно почав сповзати, руйнуючи будинки. Через це багато людей переїхали в інші райони і міста. Швидше за все, це пов'язано з тим, що будинки знаходяться поблизу балки, яка все більше розширюється. Балку необхідно зміцнювати, висаджуючи дерева по її берегах і схилах.

Назва балки досить незвичайна в порівнянні з іншими. Складно визначити, в якому саме часовому періоді вона отримала таку назву. На старих картах Шуберта XIX ст. балка зображена, тільки не підписана. Можливо назву Бурякова їй дали за часів СРСР, щоб можна було краще орієнтуватися на місцевості. Власне кажучи, для чого давали назви й іншим балках, річках і урочищам!

Будинок на краю селища Підгора біля балки Бурякової

В одного з учасників товариства "Марганець Туристичний" Сергія Клачука дід та бабуся жили у селі Підгора. Їх будинок стояв віддалено от інших та був найближче з усіх до балки. На світлині видно край балки. Цікаво, що у бабусі Сергія дівоче прізвище було - Буряк. Хто зна, можливо саме через це і балку назвали саме так - Бурякова!

Шуліка парує над балкою
Фотограф - Мар'ян Корбут

Саме у цій балці ми зустріли рідкісного хижого птаха - шуліку. Такі птахи можуть привернути увагу туристів-натуралістів. Сюди можна організовувати екскурсії для фотомисливства за вдалими та мальовничими світлинами. Але спробуйте ще їх зробити!


Фотограф - Мар'ян Корбут


31.01.2021г. автор
Фотограф - Мар'ян Корбут

14.02.2021г.
Фотограф - Мар'ян Корбут

Вид із долини балки
Фотограф - Олег Прудіус

Підгорянський каньон
Фотограф - Сергій Клачук

Фотограф - Мар'ян Корбут

Якщо спуститися у балку Бурякову, то можна опинитись у невеличкому каньйоні, де панує своя особлива атмосфера та майже немає вітру. Ця місцина гарно підійшла б для зйомок колоритних сцен для фільмів.

Фотограф - Мар'ян Корбут

Фотограф - Мар'ян Корбут

Фотограф - Мар'ян Корбут

Фотограф - Мар'ян Корбут

Балка надзвичайно гарна та мальовнича. Хоча її відвідує мало мандрівників. Це, мабуть, через те, що вона знаходиться у непримітному куточку нашого міста. В майбутньому біля балки можна було б облаштувати оглядовий майданчик та відкрити кав'ярню, тим паче, що це місце розташоване біля жвавої Нікопольської траси.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карты: Екатеринославская губерния, Дикое поле, Великий Луг, город Марганец

В этом разделе Вы найдете старинные карты Дикого поля (Loca Desertra), Великого Луга, Днепровских порогов, Екатеринославской губернии и современные карты Запорожской и Днепропетровской области.  Дикое поле Дикое поле  1648г.

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА

ПЕРША ЗАПОРОЗЬКА СІЧ - ТОМАКІВСЬКА      Територія сучасного міста Марганця зберігає пам’ять про славне запорозьке козацтво, адже саме тут колись знаходилася перша запорозька Січ – Томаківська.      Запорозьке козацтво – унікальне явище в історії Європи. Козаки звалися запорозькими від того, що мешкали на території Запорожжя (це сучасна Дніпропетровщина, Донеччина і Кіровоградщина). На найбільшій українській річці Дніпро, ближче до півдня країни, були великі пороги. Тоді Дніпровські пороги вважалися одним з нерукотворних чудес світу. Територія, що знаходилася за цими порогами, називалася ЗАПОРОЖЖЯМ. А козаки, які там перебували називали себе запорозькими, тобто такими, що знаходились на території за порогами. Тому варто розрізняти поняття – запорозький і запорізький. Запорозький – це той, що стосується історичного регіону Запорожжя. А запорізький – це сучасне означення, що позначає відношення до міста Запоріжжя (отримало місто таку назву лише в 1921 році).      Через те, що к

Великий Луг Запорожский

Великий Луг - историческое название местности, огромных речных плавней, размещавшихся в XVI веке - XVIII веке ниже порогов на левом берегу реки Днепра между Днепром и его левым притоком Конкой, по которой в XVIII веке проходила граница с Крымским ханством. Вся эта местность принадлежала Запорожской Сечи. С Великим Лугом нередко отождествлялось все Запорожье. На Великом Лугу казаки пасли домашний скот, в случае грозившей опасности находили в здешних плавнях и зарослях укрытие. Поэтому Великий Луг был для казаков символом безопасности и воли. В песнях его называли «Отцом (укр. Батько)»: « Ой Січ — мати, а Великий Луг — батько, Що в Лузі заробити, то в Січі пропити ».